3 clauze ce nu trebuie să lipsească dintr-un contract de închiriere

Discută cu proprietarul și nu te sfii negociezi condițiile acordului înainte de a semna!

Un contract legal de închiriere este cel mai bun instrument de care poți dispune pentru a te asigura că drepturile pe care le ai în calitate de chiriaș vor fi respectate. Totul depinde însă de ce clauze cuprinde acesta. Smartimobs.ro îți prezintă trei elemente ce nu ar trebui să lipsească dintr-un asemenea document:

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-man-signing-contract-keys-cropped-image-image43447009

1. Condițiile restituirii garanției:
Plata unei garanții în momentul închirierii unei locuințe este o practică obișnuită în România (cel puțin în marile orașe), chiar și pentru cele mai ieftine proprietăți. Aceasta este echivalentă, de regulă, cu valoarea chiriei pe o lună de zile (dar poate ajunge la mai mult) și are scopul de a acoperi plata eventualelor pierderi provocate de către chiriaș (fie prin stricăciuni aduse imobilului, fie prin neplata cheltuielilor curente). Pentru a te asigura că la momentul plecării vei primi banii înapoi, valoarea garanției achitate la început și condițiile restituirii acesteia trebuie stipulate în contract. (La modul ideal, aici ar trebui precizat cât mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu acești bani.)

2. Condițiile modificării chiriei:
Un avantaj important al existenței unui acord scris între tine și proprietar este faptul că acesta nu va putea să îți majoreze chiria fără drept de apel, de pe o zi pe alta. Astfel, dacă acesta dorește să facă o asemenea schimbare, va trebui ca, mai întâi, să ajungeți la un acord în această privință – ceea ce înseamnă că ai și dreptul de a te opune. Ulterior, modificarea va putea intra în vigoare prin semnarea unui act adițional la contract.

3. Condițiile rezilierii contractului:
Un alt punct important ce nu trebuie trecut cu vederea la încheierea unui contract de închiriere ține de rezilierea acestuia. Pentru ambele părți, durata preavizului trebuie precizată clar, la fel ca orice alte condiții de încetare a acordului – acestea pot fi stabilite prin negociere cu proprietarul, în conformitate cu prevederile legii.