Pe ce loc se află localitatea Selimbăr-Sibiu : Unde se construieste cel mai mult in România

Fierbinte și rece pe piața locuințelor: unde se construiește cel mai mult în România – dar cel mai puțin?
Tendința de revenire a segmentului rezidențial nu se resimte peste tot.
În perioada de recesiune, interesul pentru dezvoltarea de ansambluri rezidențiale nu a dispărut, însă a suferit o modificare vizibilă de direcție. Datorită potențialului economic mai ridicat, marile centre regionale ale țării au rămas, în mod firesc, cele mai atractive destinații pentru investitori; majoritatea acestora s-au orientat spre zonele periferice ale acestor orașe, ca strategie pentru a scoate pe piață unități locative cu prețuri cât mai accesibile.
Așa se explică faptul că, potrivit unui studiu realizat de DTZ Research, în clasamentul național al celor 15 localități fruntașe la construcția de locuințe se situează patru comune (Șelimbăr, Florești, Giroc și Miroslava) și trei orașe din județul Ilfov (Popești Leordeni, Otopeni și Bragadiru); potrivit datelor consemnate anul trecut, acestea depășesc orașe mari, precum Iași, Ploiești, Galați sau Sibiu. „Practic, în Popești Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuințe ca în București, livrările din Șelimbăr le-au depășit pe cele din Sibiu, în timp ce activitatea rezidențială din Miroslava (județul Iași) a fost mai susținută ca în Iași. Totodată, comunele Florești și Giroc, din apropierea orașelor Cluj-Napoca și Timișoara, se dezvoltă puternic, devenind sateliți importanți ai celor două localități”, se arată în raportul citat. Autorii acestuia precizează că prețurile mai mici ale terenurilor și dorința multor locuitori din orașe de a se muta de la bloc la casă sunt principalele motive pentru care piața rezidențială din aceste localități mici este foarte activă. Un alt factor important este existența infrastructurii care permite un acces ușor către orașele mari din apropiere.
Clasamentul localităților cu cele mai multe locuințe finalizate:
Poziție: Localitate: Locuințe finalizate:
1 București 3.324
2 Popești Leordeni (Ilfov) 3.269
3 Cluj-Napoca 1.641
4 Constanța 1.419
5 Brașov 906
6 Șelimbăr (Sibiu) 877
7 Florești (Cluj) 824
8 Timișoara 519
9 Craiova 496
10 Giroc (Timișoara) 477
11 Arad 428
12 Oradea 401
13 Miroslava (Iași) 388
14 Bragadiru (Ilfov) 366
15 Otopeni (Ilfov) 336
Sursa: DTZ Research, INS
În Popești Leordeni s-a construit cât în 12 județe la un loc
Reprezentanții DTZ atestă faptul că sectorul rezidențial a intrat de anul trecut pe o nouă curbă de creștere, ca urmare a stabilizării prețurilor și a îmbunătățirii situației economice. Această tendință este resimțită însă cu precădere în orașele mari și împrejurimile acestora, precum București, Cluj, Timișoara sau Iași. Pe de altă parte însă, aproape un sfert din țară aproape că nu există pe piața locuințelor noi. Astfel, în 12 județe din România (Tulcea, Teleorman, Caraș-Severin, Covasna, Mehedinți, Harghita, Sălaj, Hunedoara, Călărași, Gorj, Olt și Vaslui) au fost finalizate anul trecut doar 3.417 locuințe noi, comparativ cu 3.269 de unități locative date în folosință doar în Popești Leordeni. În orașul ilfovean, livrările consemnate anul trecut marchează un avans de 47,4% față de 2013 și reprezintă 20% din stocul locativ total.